Termékenység szabályozás

Termékenység szabályozás

MIT KELL TUDNI A NICARBAZIN HATÓANYAGRÓL?

A Nicarbazin nevű hatóanyagot több, mint 60 éve alkalmazzák az állatgyógyászatban a baromfiállományt veszélyeztető coccidiosis kezelésére (így ilyen módon évente több 100 tonna kerül felhasználásra belőle). A coccidiosis elleni kezelés során figyeltek fel arra, hogy a Nicarbazin alkalmazásával csökkent a baromfiállomány termékenysége és ekkor kezdték el kutatni a termékenység-csökkentésre irányuló hatását, alkalmazhatóságát.

A NIKARBAZIN egy két komponensből (DNC: 4,4-dinitrokarbanilid és HDP: 2-hidroxi-4,6-dimetilpirimid) álló hatóanyag, amely a madarak tápcsatornájában való felszívódást követően kettébomlik. DNC – a hatáskifejtésért felelős komponens, mely a tápcsatornán keresztülhaladva kb. 4 napig a véráramban marad, majd a máj választja ki és az ürülékkel távozik a szervezetből. HDP – a felszívódást elősegítő komponens, melyet később a vese kiválaszt és nagyon gyorsan kiürül a szervezetből a vizelet útján. A két komponens egymástól külön, önmagában nagyon alacsony biológiai hatást tud csak kifejteni.

NICARBAZIN (DNC+HDP) -> Tápcsatorna -> Emésztőrendszer (DNC és HDP külön)

A DNC kizárólag Nicarbazin formájában képes a madarak szervezetébe bejutni. Ez azt jelenti, hogy csak azokra a madarakra van hatással, amelyek Nicarbazin hatóanyagú készítményt fogyasztanak, vagyis pl. azok a ragadozó madarak, amelyek olyan galambokból táplálkoznak, amelyeknek a tápcsatornájában a Nicarbazin komponensei már ketté bomlottak, a két hatóanyag már nem tud újra egyesülni, ilyen módon nem tud a ragadozó madár termékenységére hatást kifejteni.


MILYEN HATÁSA VAN AZ OVISTOP ALKALMAZÁSÁNAK?

Az OVISTOP készítménynél a Nicarbazin, mint aktív hatóanyag az, amely a hatáskifejtésről gondoskodik.
Ezek a hatások:

  • kevesebb tojást raknak le a tojók
  • kisebb lesz a tojások mérete
  • a lerakott tojások terméketlenné válnak,
  • nem kelnek ki belőle a fiókák (gátolja a tojássárgája és fehérje közötti vékony membrán kialakulását, ezáltal a két rész összefolyik). csökken a hímek megtermékenyítő képessége.

A készítmény ezen közvetlen hatása fogja azt eredményezni, hogy:

  • csökkenni fog a tojásból kikelő fiókák száma;
  • a korábbi szinten marad a galambok természetes halálozási rátája, betegségek miatti elhullása;
  • a galambok egy része az adott területről elvándorol, mert a reprodukciós ösztönei alkalmatlannak találják fészkelőhelyre az adott területet.

nincs utód + természetes elhullás + elvándorlás = populáció csökkenés

A galamb-populáció csökkenése szempontjából fontos szerepe van annak is, hogyan alakul a populáció összetétele.

Az OVISTOP készítmény alkalmazása előtt a populációnak egy kis részét (kb. 15-20 %-át) alkotják a szaporodásra képes egyedek, a többi részt a fiókák, fiatal egyedek vagy párválasztó egyedek teszik ki. A készítmény rendszeres és szakszerű alkalmazása a szaporodásra képes egyedek számát nem befolyásolja (csak a természetes elhullás), viszont a fiókák és fiatal egyedek utánpótlása csökken, ezáltal fog a populáció száma és annak reprodukciós képessége csökkeni.