Terület lezárás

Terület lezárás

A városi környezetben élő madarak (főként parlagi galambok, házi verebek) távoltartásának leggyakoribb módja a madarak fészkelő- és/vagy pihenő helyének lezárása, vagyis annak megakadályozása, hogy a madarak az adott helyre visszatérjenek és zavarják az ott élők nyugalmát.

Az említett madarak általában három okból telepednek meg egy adott helyen:

  • nappali tartózkodó hely,
  • éjszakai pihenő hely vagy
  • fészkelő hely céljából

látogatják a területet, ahol az emberek többnyire nem látják szívesen őket. Ezért az ellenük történő védekezés esetén elsőként azt kell tisztázni a helyszíni felmérés során, hogy a fentiek közül melyik eset áll fenn.

Következő lépésként - szintén a helyszíni felmérés során - tisztázni szükséges, hogy alkalmazható-e a területzárás (hálózás vagy tüskézés) valamelyik módszere, van-e ezek rögzítésére alkalmas helyszín, az megközelíthető-e, ha igen, akkor hogyan és milyen feltételekkel (ezeket a munkálatokat gyakran csak alpin technikával lehet elvégezni, amely speciális szakértelmet és szakembert kíván).

A területelzárás esetén javasoljuk, hogy olvassa el a hálók és tüskék termékleírásban található információkat, illetve találjon kivitelezőt a munkálatokhoz.